VINDINGRIJK IN FOOD

f

Vroeger ging ik ooit met mijn vader naar de bioscoop. Hoewel ik nog precies weet welke film het was (Flubber) weet ik ook nog precies dat we naturel chips aten. Ik weet nog dat ik met een grote lach op mijn gezicht een enorm chipje uit de zak pakte. Het chipje had de vorm van een hartje, een echt enorme. Ik was een jaar of 8 en het was het leukste chipje wat ik ooit gegeten had. Natuurlijk had dat ook te maken met de setting, voor het eerst alleen met papa naar de bioscoop(!), maar de combinatie maakte me blij en zorgde voor een onuitwisbare indruk.

 

Nu ik allang geen 8 meer ben, vind ik het jammer dat ik vaak merk dat deze emotie en dit plezier aan mijn leeftijd van toen gebonden was. Van de consument wordt nu verlangd om vooral serieus met haar producten om te gaan. Alles moet er exact hetzelfde uitzien en de verpakking is in veel gevallen meer een opsomming van de nutritionele waarde dan iets wat je laat lachen.

 

Even lachen is altijd goed, maar misschien nu wel extra nodig. Niet in de laatste plaats omdat de wereld op het moment, op veel vlakken, erg onrustig is. Daarnaast wordt ons gedrag door bigdata steeds meer vastgelegd. We worden steeds sneller op onze wenken bediend. Zijn al geholpen of voorzien voordat we ons zelf bewust waren van onze behoefte. We worden ongeduldiger en verwachten snellere service. Met een echt mens praten hoeft echt niet meer om aan onze boodschappen, kleding of benodigdheden te komen. Juist daarom is het belangrijk dat we de menselijke factor, de menselijke fout en de menselijke lach niet vergeten. Beleving is het toverwoord en plezier moet wel de allerbeste beleving zijn.

 

Een paar jaar geleden zag ik dit  filmpje . Een prachtig voorbeeld van de fun-factor toevoegen, serieus nemen en het resultaat telt. Een heuse gedragsverandering bij de reizigers, alleen maar door de plezier toe te voegen.

 

Dit fenomeen vind op het moment op een nog grotere schaal plaats. De nieuwste populairste app, Pokémon Go, laat een hele generatie van de bank komen. Ongeacht of de gekte rondom het spel goed of fout is, zorgt dit spel er wel voor dat verschillende generaties weer naar buiten gaan, opzoek gaan, nieuwsgierig worden en toch heel wat extra kilometers afleggen voor gewoon maar een spelletje. In dit geval is natuurlijk de fun in het spel het hoofddoel en de gedragsverandering het bijproduct, maar het laat wel de invloed van de fun-factor zien!

 

En heeft het succes van Tony Chocoloneley ook niet deels te maken met de cartoon-willywonka-achtige vormgeving van de verpakking, het plezier die zij uitdragen met onder andere hun fair-jaardag en hun te gekke limited editions?

 

Maar ook andere merken zoals; Heineken, Mora, Mona, even Apeldoorn bellen, Hands of my Chocolate, Coolblue, Drukwerkdeal en Bol.com gebruiken in veel van hun communicatie humor en plezier. En zij hebben toch aardig wat klanten aan zich gebonden.

 

Kortom toevoegen van humor en plezier kan niet alleen een hele goede manier zijn van klantenbinding, maar kunnen juist zorgen voor een (grotere) gedragsverandering. De consument heeft, juist nu, nog meer behoefte aan een lach. Neem daarom de fun-factor van je product of merk serieus. 

 

 

 

 

Vorige blog?

Klik hier

 

 

 

 

Door Berber 

 

Lachen is heel krachtig. Iemand die een goede grap maakt, vind je gelijk een stuk vriendelijker. Een verhaal met humor is aantrekkelijker dan een verhaal zonder humor. Je stapt liever in bij de buschauffeur die vriendelijk lacht, dan de chauffeur die dat achterwegen laat. Ondanks de kracht van de lach, wordt de fun-factor enorm onderschat. In het aankleden en invullen van je business, bedrijf of strategie, wordt dit vaak gezien als een nietszeggend, maar gezellig, bijproduct. Zonde!  

Hoe vaak lach jij om een product?

 

Met de Kaassmaker kun je thuis zelf eenvoudig kaas maken. 
De Smakerij is druk bezig om de pers via een  crowdfinding actie te financieren.
Schrijf je via een nieuwsbrief in om op de hoogte te blijven. Zo hoor je als eerste wanneer de crowdfunding actie van start gaat!