VINDINGRIJK IN FOOD

f

Een tijdje geleden waren wij bij in Den Bosch. Een initiatief van  om de Brabanders na te laten denken over hun vleesconsumptie. Marijn Frank (mijn persoonlijke favoriet) van de Keuringsdienst van Waarden was daar ook. Zij heeft een documentaire gemaakt over haar vleesverlangen. Na het zien van deze documentaire was er ruimte voor vragen en opmerkingen. 

 

Hoewel er goede vragen gesteld werden, veranderde, gevoelsmatig, de vragenronde langzaam in een wedstrijdje. Een wedstrijdje wie het meest wist en wie daarmee de beste voor de wereld was. Misschien wel logisch, juist met zo’n polair onderwerp als vleesconsumptie. Er zijn weinig meningsverschillen waarvan mensen zo consequent en principieel worden als van een debat over vleesconsumptie. In dit soort gesprekken vervalt vaak nuance en voert de consequentie de boventoon. Want o wee als jij als vegetariër wel een ei eet of melk drinkt.

 

Eigenlijk was het onvermijdelijk dat zo’n soort gesprek zou ontstaan, maar het was wel zonde. Juist de documentaire Vleesverlangen spreekt ons aan op onze persoonlijke overweging. Het gaat over veranderen van je standpunt gedurende het proces. Juist deze documentaire is zo goed in het objectief brengen van feiten. Daarnaast was er genoeg ruimte voor de mening van Marijn en iedereen die zij sprak. Marijn laat aan de hand van haar eigen inconsequentie de menselijkheid van dit vleesverlangen zien. De documentaire geeft ons de kans om onze eigen mening te heroverwegen.

 

Het is mij nog niet duidelijk waarom zo’n gesprek vaak uitloopt in een wie-is-het-beste-voor-de-wereld-wedstrijdje. We zouden er ook vanuit kunnen gaan dat we het allemaal goed bedoelen. Dat het oordeel wat we hebben over de vegetariër, die geniet van een glaasje melk, misschien meer te maken heeft met ons eigen (starre) verlangen om consequent te zijn. Het zou beter zijn om op zo’n moment niet de inconsequentie van de ander uit te lichten, maar eens na te denken over ons eigen conservatieve gedrag. De melkdrinkende vegetariër heeft dat glaasje melk meer overwogen, dan het AVG’tje wat je vanavond op zal eten. Het gaat er niet om welk standpunt je inneemt, als je het maar overweegt. Het innemen van een standpunt zonder iets overwogen hebben, dat is pas kwalijk. Hang geen oordeel aan iemands inconsequentie. Hij of zij zal het heus wel goed bedoelen.  

 

De documentaire Vleesverlangen is echt een aanrader. Op 19 mei wordt deze uitgezonden op NPO 3 om 21.00. 

 

 

Vorige blog lezen?

Klik Hier

 

 

 

Door Berber

 

 

Afgelopen week stond er in de Volkskrant een artikel over de vleesetende vegetariër. In dit artikel wordt de inconsequentie gevierd. We blijken in ons kikkerlandje (onterecht) veel waarde te hechten aan consequent zijn. Prima, maar niet erg realistisch.

 

De wereld verandert en we leren nog iedere dag. Dus waarom zou het dan slecht zijn dat je na verloop van tijd je mening aanpast? Of dat je, met je nieuwe inzicht, ineens andere argumenten hebt. Dan ben je geen draaikont, maar laat je juist zien dat je je mening goed overweegt.

Vlees eten is geen wedstrijd

Met de Kaassmaker kun je thuis zelf eenvoudig kaas maken. 
De Smakerij is druk bezig om de pers via een  crowdfinding actie te financieren.
Schrijf je via een nieuwsbrief in om op de hoogte te blijven. Zo hoor je als eerste wanneer de crowdfunding actie van start gaat!