VINDINGRIJK IN FOOD

f

 

 

Gelijktijdig was Larisse, die ik een paar jaar eerder op school ontmoette tijdens het practicum kaasmaken, bezig met ons bedrijf, Smakerij, op te starten. Terwijl men op mijn afstudeer beurs vroeg waar de Kaassmaker te koop was, waren we voor Smakerij nog erg zoekende naar onze bestemming. Hoe gingen wij onszelf als Smakerij presenteren, met wat wij kunnen en vooral met wat wij kunnen toevoegen aan de maatschappij, bedrijf of de wereld.

 

Ja, dat is een beetje extreem. De hele wereld aanspreken is niet realistisch als je nog weinig hebt om te vertellen. Om de Kaassmaker te gebruiken als onze entree in het business life, klinkt zo na elkaar best wel logisch. Bij ons duurde het even voordat we die link gelegd hadden. Vooral omdat de school ons heel erg had geleerd dat een project af is op het moment dat de ontwikkeling klaar is. We wisten weinig van marktintroductie, laat staan de mogelijkheden tot financiering.

 

Na een investering van €50,- voor de inschrijving bij KvK, zijn we maar gewoon begonnen. Een investeringsaanvraag voor de Kaassmaker gemaakt, nagedacht over de introductie en een startersorganisatie gevraagd om te helpen. Volgens hen zou dat nog wel even kunnen duren. Zo zonde vonden wij. Het Kaassmaker ijzer was nu heet!!

 

Een zonnig terras werkt goed voor ons. Nadat wij een mogelijke producent in de achterhoek bezocht hadden, belandden wij op een kinderboerderij. Starend om ons heen bevloog mij het gevoel; we moeten het gewoon zelf doen! Crowdfunding was de oplossing. Het business plan was er. Het product was duidelijk en concreet. En zodoende zijn we begonnen aan crowdfunding.

 

Voorafgaand aan onze campagne hebben we veel vanuit ons onderbuik gevoel gedaan. Met begeleiding, maar vooral met ons eigen gevoel van wat moest gebeuren, hebben we een campagne gemaakt. Dat deze zo succesvol zou zijn, hadden wij niet durven dromen.

De bedragen waren nog heel bescheiden, zeker in vergelijking met investerings- of aandelencampagnes. Onze crowdfunding was een voorverkoop. Binnen 5 dagen zaten we al op ons doelbedrag van €5.000. Het leverde ons ruim 200% op.

 

We worden nu, een jaar na onze campagne, nog regelmatig gevraagd om te vertellen over onze ervaring. Daarom leek ons dit nieuwe bordje op de website wel een goed idee. We zullen vertellen over onze ervaring, maar ook vertellen over interessante projecten die wij tegenkomen. Dus houd vooral deze website en facebook in de gaten.

 

Smakerij over crowdfunding

 

 

Door Berber

 

Wij hebben ervaring met crowdfunding. En ook nog eens een hele succesvolle. Dat wil niet zeggen dat wij nou experts zijn, maar we krijgen wel veel vragen van mensen die benieuwd zijn naar ons verhaal. Wij vinden ons verhaal leuk om te vertellen, maar na een paar keer meer dan op heel veel handen te tellen is, lijkt het ons ook vooral leuk om naar jouw verhaal te luisteren. Wij kunnen met je meedenken. Of je kunt een keer met ons sparren. En we kunnen je ook helpen met een campagneplan bedenken.

 

Maar vooruit. Wij willen nog best wel een keer kort ons verhaal vertellen.

 

Voor mijn afstuderen bedacht ik de Kaassmaker. De tool om zelf thuis kaas te maken. Geïnspireerd op het kaas maak proces wat in de fabriek gebeurt en hoe onze oma’s dat vroeger in de keuken deden, geeft de Kaassmaker een heel realistisch beeld over hoe kaas nou echt gemaakt wordt.

 

 

Met de Kaassmaker kun je thuis zelf eenvoudig kaas maken. 
De Smakerij is druk bezig om de pers via een  crowdfinding actie te financieren.
Schrijf je via een nieuwsbrief in om op de hoogte te blijven. Zo hoor je als eerste wanneer de crowdfunding actie van start gaat!