VINDINGRIJK IN FOOD

f

Maar zoals dat gaat met dromen waar we lang over mogen fantaseren, vullen we zelf de droom steeds gedetailleerder in. Van Heinde liet op zich wachten en de verwachting werd concreter. In andere steden kwamen, ogenschijnlijk, vergelijkbare hallen tevoorschijn die iedere foodie braaf bezocht. De droom werd gevoed.

 

 

Als in November dan de deuren open gaan, is het niet de vershal die tegenvalt, maar eerder de collectieve droom die te ver vormgegeven is door vergelijkbare, al gerealiseerde, concepten. Als zijnde een mythe heeft het gebogen gebouw er de laatste paar jaar onrustig bij gestaan. Buiten werd gefantaseerd over de mythische hal die vergelijkbaar zou zijn als wholefoods, of het gevoel van de markt in Barcelona. Binnen werd kei hard gewerkt aan het realiseren van de droom die misschien wel bleef hangen in de tijd.

 

 

Hoewel buiten niemand wist wat er binnen nou precies gebeurde, werden de berichten die geschreven werden, over de hal, wel gekopt met grootse beloftes. Het ding met een belofte is, dat er een risico ontstaat wanneer deze wordt gemaakt. Het risico is dat je de belofte misschien niet na kan komen. Maar als je een droom hebt, denk je daar niet aan. Wanneer je echt gelooft dat je droom uit gaat komen, is het uitgesloten dat de droom niet realistisch is. Deze gedachten belandt zelfs in een cirkelredenatie als je je realiseert dat een droom nooit reëel wordt als je er niet veel over belooft om mensen enthousiast te maken over je droom.

 

 

Het wachten op Van Heinde in combinatie met suggestieve beloftes hebben misschien wel gezorgd voor de snelle overstap waartoe zij nu genoodzaakt lijken. Als ze niks beloofd hadden, of in ieder geval minder, dan was Van Heinde gewoon een heel goede supermarkt geweest. Wanneer ze eerder open waren gegaan, was de fantasie van de consument niet zo op hol geslagen.

 

 

 Van Heinde heeft uiteindelijk keuzes gemaakt die bij de consument in het verkeerde keelgat zijn geschoten. Met een andere communicatie strategie, een interieur dat unieker zou zijn en een duidelijker lokaal assortiment, was het publiek misschien wel tevreden geweest. Het blijft gissen wat de werkelijke reden nu zal zijn van dit einde van Van Heinde. Ik gun het ze niet, dit einde. Ik ben zelf misschien wel extra teleurgesteld omdat ik het ze zo gegund had. Den Bosch voelt wel rijp voor een concept als dit. Het voelt toch een beetje als een kop en een maaiveld, en dat liep ook niet goed af.

 

 

Vorige blog lezen?

Klik hier

 

Door Berber

 

Van heinde en verre zouden de mensen moeten komen. Naar Van Heinde, de versmarkt, die met zo'n naam al een hele verwachting neerzet. De plannen lagen er al lang. Het ontwikkelen nam oom zeker z'n tijd. Met een aanloop die eerder lang als kort aanvoelt, is de 4 maanden van het bestaan wel een heel pijnlijk contrast.

 

De snelle overname van Van Heinde heeft in mijn ogen vooral veel te maken met de enorme verwachting die vooraf geschept is. In Den Bosch zou de derde foodhal van Nederland moeten komen. De logische plek, de aansluitende naam en de lovende artikelen, over deze hal met veelbelovende invulling, kon alleen maar een enorm succes worden.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Van Heinde een brug te ver?

Met de Kaassmaker kun je thuis zelf eenvoudig kaas maken. 
De Smakerij is druk bezig om de pers via een  crowdfinding actie te financieren.
Schrijf je via een nieuwsbrief in om op de hoogte te blijven. Zo hoor je als eerste wanneer de crowdfunding actie van start gaat!