VINDINGRIJK IN FOOD

f

Kliek gaat over eten, design, duurzaamheid en fascinerende mensen.

 

De (on)gezonde hype 

Die liever een trend wil zijn.

 

Het is even stil geweest op Kliek. Ik heb deze zomer ontdekt dat gezondheid niet vanzelfsprekend is.

 

Had ik even pech. Maar he! Alles heeft twee kanten en na het voorgerecht komt het hoofdgerecht (en misschien zelfs het toetje) en na regen komt zonneschijn.

Dus na een benauwde zomer vol astma, komt een verademende herfst! Een herfst waarin mijn gezondheid centraal staat.

 

Alles is een conjunctuur, na ongezond komt gezond, na dik komt dun. Maar dat ligt anno 2015 iets verfijnder. Eigen verantwoordelijkheid, duurzaamheid en maatschappelijke relevantie doen hun intrede.

Een prachtontwikkeling als je het mij vraagt. Voedselproducenten vallen keihard door de mand, doordat consumenten bewuster consumeren en meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gezondheid. We vinden het belangrijk om te weten waar eten vandaan komt. Eten hoort niet meer uit de fabriek te komen en suiker hoort niet thuis in een zalmfilet of in bladerdeeg. Mensen zorgen steeds beter voor zichzelf. Een trend die ik graag volg.

 

Trend: Een richting waarin een fenomeen zich ontwikkelt in de tijd.

 

Totdat een trend een hype wordt. En dat is helaas wat er in mijn ogen gebeurt.

 

Hype: Overdreven publiciteit voor iets kleins, waardoor dit uitgroeit tot een belangwekkend verschijnsel.

 

De boodschap luidt: Super gezond en super fit = super gelukkig.

Niet waar. Volgens mij is het gelukkig (super) gezond. En of je nou super gezond of ‘gewoon’ gezond bent, prijs jezelf gelukkig!

Zo vanzelfsprekend is het niet.

 

Daarom pleit ik ervoor dat we allemaal voorzichtig omgaan met deze trend en het snel ‘hype-af’ maken. Gezondheid, geluk en eten zijn zeer nauw met elkaar verbonden. Gezondheid en geluk zitten niet in je groene shake of je koolhydraat vrije menu.

Gezondheid zit in het hebben van aandacht voor dat wat je nodig hebt. Fysiek, mentaal en op je bord. Geluk zit in het genieten hiervan.

 

Liefs,

 

Lieke

 

 

 

 

 

Wil je mij volgen? Dat kan! Op Twitter en Instagram!