VINDINGRIJK IN FOOD

f

Kliek gaat over eten, design, duurzaamheid en fascinerende mensen.

 

Verpakkingsvrij maakt de wereld blij

 

Dit weekend las ik het interview met Emily Jane Lowe in het Volkskrant magazine. Emily Jane leeft, zonder meer dan een pedaalemmertje afval per maand te produceren. Met haar vijfkoppige gezin. Kijk, dat vind ik dus fantastisch! Een betere wereld begint bij jezelf. En als ik Emily Jane mag geloven, is het ook nog harstikke leuk om de afvalloze uitdaging aan te gaan. Hier lees je meer over haar & haar boek.

 

Waarom doe ik dit zelf niet? Ik betrap mijzelf erop dat ik allerlei excuses verzin. Als in, ja maar dat is toch helemaal niet haalbaar in mijn stadse leven? Mijn dagelijkse producten zijn allemaal verpakt, Amsterdam heeft geen verpakkingsvrije winkel en ga zo maar door. Alsof ik ergens op wacht en mij daarmee afhankelijk opstel van een grote verandering in de maatschappij.

 

Twee dingen:

 

1. Beste les die mijn moeder mij heeft geleerd: ‘Ja maar’ bestaat niet!

Met het woord ‘ja’ geef je toe, met het woord ‘maar’ weerleg je. En dat gaat niet samen. Geen excuus dus.

 

2. De grootste valkuil in het veranderen van je eigen patroon, is dat je meteen te extreem je koers wil veranderen. Arnout Visscher heeft mij daar een keer een pracht van een metafoor over verteld, waaraan ik minimaal wekelijks denk:

 

Een schip vaart de haven uit, richting een bepaald doel. Jij bent het schip, de richting is je bestaande patroon.

Van bovenaf ziet dat er zo uit:

 

 

 

Wil je mij volgen? Dat kan! Op Twitter en Instagram!

  

 

Klik op het plaatje voor vergroting!

Infographic gemaakt door Sofie de Kruijff

Als je jouw eigen koers, dus je bestaande patroon een paar graden bijstelt op het moment dat je de haven uitvaart, gebeurt er dit:

 

De koers zorgt op de wat langere termijn voor een grote verandering EN het vraagt geen enorme aanpassing in je bestaande patroon!

 

Aanpassingen in mijn koers vanaf nu:

1. Voortaan neem ik een herbruikbare boodschappentas mee naar de winkel, geen plastic tassen meer.

2. Ik ga vaker naar de Turkse winkel om de hoek en naar de markt. Super verpakkingsvrij!

3. Ik gebruik mijn Dopper iedere dag, wegwerpflesjes zijn zo vorige maand!

4. De tips van Emily Jane om je eigen schoonmaakmiddel en wasmiddel te maken, maken mij erg nieuwsgierig. Dit ga ik uitproberen.

 

 

Een betere wereld begint echt bij jezelf. Boyan Slat, een 19 jarige uitvinder uit Delft bewijst het met zijn ‘Ocean Cleanup’ project. Hij heeft een systeem bedacht waarmee het afval uit de zee kan worden gevist. Om zijn project op grote schaal te testen is hij op zoek naar donaties. Op mij kan hij rekenen. Zodat het bootje die de haven uitvaart, op een schone zee zijn koers mag bepalen :) .

 

Liefs,

 

Lieke